Sayfalar

3 Nisan 2011

Dikkat! Kurt Adam Çıkabilir

Karanlık gökyüzünde bulutların arasından çıkan dolunay, tekinsiz bir gece ve sessizliği bozan ulumalar… Beyazperdede hemen hemen bütün kurt adam filmlerinin olmazsa olmaz ambiyansı böyledir. Devamında da tırnakları ve dişleri uzayan, kulakları sivrilen ve vücudunun her yeri tüylerle kaplanan kahramanın ürküten dönüşümünü izleriz.
Kurt adam efsanesinin çok eskilere, hatta eski Yunan’a kadar dayandığı bilinmektedir. Tanrı Zeus’un, Arkadia Kralı Lykaon’u insan eti yediği ve kendisine de sunduğu için cezalandırarak kurda dönüştürdüğü söylenir. Ortaçağda ise kurt adam olduğu düşünülen kişiler büyücü ve cadı olmakla suçlananlar gibi yakılıyor ya da asılıyordu. Aradan geçen uzun yıllar sonunda ise bilim çevreleri kurt adam efsanesinin ardında psikolojik bir rahatsızlık yattığına karar verdi: Lycontrophy (Likantropi). Bu ad, Yunanca’da kurt anlamına gelen lykos ile erkek anlamına gelen anthropos kelimelerinin birleşmesinden üretilmişti.
Sinema ise kurt adam efsanesini tekrar tekrar canlandırırken elbette bu bilimsel açıklamalara yüz vermeyecekti. Onun yerine, bir kurt tarafından ısırılınca her dolunayda vahşi bir kurda dönüşerek çevresine dehşet saçan, sadece gümüş bir kurşun ya da kılıçla öldürülebilen ve öldüğünde de insan suretine geri dönen bir korku figürü olarak yıllarca pek çok kurt adamla tanıştık.  
      İd-ego çatışması süresince egonun, id’i bir yandan bastırma, bir yandan da doyurma çabalarının ve ilkel, vahşi, saldırgan ve tehlikeli özellikleriyle kontrolden çıkmış id’in vücut bulmuş hali olarak da okunabilecek Kurt Adam miti geçtiğimiz günlerde vizyona giren Red Riding Hood (Kız ve Kurt) sayesinde bir kez daha gündeme geldi. Ben de bu vesileyle beyazperdedeki kurtlarımızı hatırlayalım dedim.

Werewolf of London (1935) – Yönetmen: Stuart Walker
Kurt Adam: Henry Hull



The Wolf Man (1941) – Yönetmen: George Wagner
Kurt Adam: Lon Chaney Jr.



I Was a Teenage Werewolf (1957) – Yönetmen: Gene Fowler Jr.
Kurt Adam: Michael Landon



The Curse of the Werewolf (1961) – Yönetmen: Terence Fisher
Kurt Adam: Oliver Reed



Silver Bullet (1985) – Yönetmen: Daniel Attias
Kurt Adam: Gary Busey



Wolf (1994) – Yönetmen: Mike Nichols
Kurt Adam: Jack Nicholson



Dog Soldiers (2002) – Yönetmen: Neil Marshall
Kurt Adam: Tek bir kurt adamdan söz etmek mümkün değil



Underworld Serisi (2003, 2006, 2009) – Yönetmenler: Len Wiseman, Patrick Tatopoulos



Wolfman (2010) – Yönetmen: Joe Johnston
Kurt Adam: Benicio Del Toro


Bu arada kurt adam - vampir çatışmasının başka bir versiyonu olan Twilight serisinin "baby face" kurdu Jacob ise kurt adam mitini bir korku figürü olmaktan çıkararak romantik bir yan karaktere dönüştürdü.


Vee son olarak Michael Jackson'ın Thriller klibinin başında yer alan unutulmaz Kurt Adam performansını da anmadan geçmek olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...