Sayfalar

23 Aralık 2011

İntikam; almak ya da almamak!

Hemen herkes hayatının bir döneminde birilerinden intikam almayı istemiştir. O yüzden herkes bilir intikam arzunun insanı nasıl hırslandırdığını ve nasıl yakıcı bir duygu olduğunu. Peki, intikam almayı herkes en az bir kere istemiştir de gerçekten öcünü almayı başaran kaç kişi vardır? Nefret edilen patrondan, aldatan sevgiliden, madik atan dosttan alınacak intikamın detaylı ve ağız sulandıran planları yapılır da, uygulamaya geçmek her zaman mümkün olmaz. Böyle durumlarda sağladığı müthiş katarsisle intikam filmleri imdadımıza yetişiyor neyse ki. Dayanılmaz acılardan geçen film kahramanı ile özdeşleşerek en az kendi öcümüz alınmış gibi tatmin oluyoruz. İntikam almak istediğiniz birileri var ama bir yandan da eyleme geçmeyi gözünüz (?) yemiyorsa buyrun aşağıdaki filmlerden birini izleyin. Kim bilir belki de ilham alırsınız.

Sympathy For Mr.Vengeance / Oldboy / Sympathy For Lady Vengeance


İntikam filmi deyince aklıma hemen Chan-wook Park’ın intikam üçlemesi Sympathy For Mr.Vengeance (2002), Oldboy (2003) ve Sympathy For Lady Vengeance (2005) geliyor. Bu üçlemedeki en bilinen film Oldboy olsa da diğerlerinin de en az onun kadar başarılı olduğunu belirtmek lazım. Ayrıca baştan uyaralım ilk iki filmde sert ve kimi zaman izlemesi zor sahneler mevcut. Ama bence bu üçlemenin en önemli özelliği intikamın kimin hakkı olduğu konusunda seyirciyi ikileme düşürmesi. Öyle ki sonunda hangi karakterin tarafını tutacağınızı, kime hak vereceğinizi şaşırabilirsiniz. Mutlaka izleyin.

 Kill Bill Vol 1&2 (2003, 2004) 


Bir başka klasik örnek de Tarantino’nun adeta intikam güzellemesi yaptığı Kill Bill elbette. Film, acıların kadını Beatrix Kiddo’nun (ya da nam-ı diğer Black Mamba ya da The Bride) düşmanlarını teker teker hakladığı klasik bir olay örgüsüne sahip olsa da, Tarantino’nun animeden westerne kadar metinlerarasılıkta sınır tanımayan yaratıcılığıyla sinema tarihindeki unutulmazlar arasında yer alıyor. Kill Bill Vol.3 içinse maalesef bir hayli beklememiz gerekiyor, zira filmin gösterim tarihi 2014 olarak açıklandı.

The Brave One (2007)


İntikam peşindeki öznelerin ezici üstünlükle erkek olduğu intikam filmleri kategorisinde The Bride’dan sonra ikinci kadın kahramanımız Jodie Foster’ın canlandırdığı Erica Bain. Filmin formülü her zamanki gibi; bir grup sokak serserisi, hacamat edilen bir nişanlı ve eli silahlı bir intikam meleği. Bireysel silahlanmayı destekler nitelikteki propagandası yüzünden eleştirilen bu vasat filmin listede yer almasının tek nedeni ise başta da söylediğim gibi kahramanının kadın olması.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)


 Ölmüş bir eş ve hapiste geçen 15 yıl intikam için fazlasıyla yeterli. Hem de en kanlısından. Sweeney Todd hakkında yazılmış daha detaylı bir yazı için bkz. İntikam SıcakYenen Bir Börektir

Memento (2000)


Öldürülen eşinin katilinin peşinde gözü dönmüş bir başka koca daha. Ancak Leonard Shelby’nin durumu biraz vahim. Kısa süreli hafızası olmadığı için çevresindeki herkes hakkında notlar almak ve hatta önemli şeyleri vücuduna kazımak zorunda. Kendisini bir anda “nerdeyim, ne yapıyorum” modunda bulan birisi için intikam almak bir hayli zor haliyle. Yönetmen Christopher Nolan da sağolsun Leonard’ın halinden daha iyi anlayalım diye filmi sondan başa doğru kurgulamış. Pek de güzel yapmış.  

 The Crow (1994)


Bir çizgi roman uyarlaması olan The Crow aynı zamanda oldukça hüzünlü bir intikam öyküsü. Evlilik arifesindeki mutlu çiftimiz Eric ve Shelly’nin dört serseri tarafından öldürülmesinden tam bir yıl sonra bir karga tarafından diriltilen Eric’in intikam serüveni her ne kadar yüreklere su serpse de yağmurun eksik olmadığı karanlık bir şehirdeki bu öfkeli ve üzgün adamın hali insana dokunuyor. Eric’i canlandıran Brandon Lee’nin çekimler sırasında bir kaza kurşunu ile ölmüş olması da bu etkiyi arttırıyor kuşkusuz.

Mad Max (1979)


Üç filmlik serisiyle 80’li yılların kült filmi Mad Max post-apokaliptik bir bilimkurgu. Tıfıl bir Mel Gibson’ın canlandırdığı polis memuru Max’in karısını öldüren motosiklet çetesiyle giriştiği göze göz, dişe diş mücadeleyi anlatan film yarattığı şahane atmosferi, iyi müzikleri ve 1981 ve 1985 yıllarında gelen devam filmleriyle hala zevkle izlenebilir.  

Death Wish (1974)


70’li yıllardaki aksiyon filmlerinin popüler oyuncularından Charles Branson’ın canlandırdığı Paul Kersey’in kendi halinde bir aile babasıyken, karısının öldürülmesi ve kızının tecavüze uğraması sonrasında bir intikam makinesine dönüşüp sokakları bilimum it uğursuzdan temizlemesi olarak özetlenebilecek konusuyla Death Wish kült filmler arasında yer alıyor. İzlerken kendisine “eline sağlık” demekten başka yapılacak bir şey yok.

Ben-Hur (1959)


İşte karşınızda dijital efektlerin henüz icat edilmediği yıllarda binlerce figüran kullanarak, dekor ve kostüm tasarımıyla büyüleyen muazzam bir film. Aslında bir prensken çocukluk arkadaşının ihanetiyle kürek mahkumu olan, ailesi zindanlara atılan Ben-Hur elbette ki intikamını almak için geri döner. Sonrası görkemli bir başyapıt. Hele bir atlı araba yarış sahnesi var ki anlatılmaz izlenir. Ben-Hur’un tek kusuru vermeye çalıştığı dini mesajlar. Yine de 212 dakikalık bu epik intikam öyküsü mutlaka izlenmeli diyorum.  

Ejder Kapanı (2010)


Son örnek de bizden olsun. Türkiye’de gerçekleştirilen ilk seri katil filmi olduğu iddiasıyla pazarlanan Ejder Kapanı alt metninde de bir intikam öyküsü barındırıyor. Filmin seri katili, tecavüze uğrayan kız kardeşinin intikamını almak için afla çıkan tüm pedofilleri teker teker öldürmeye başlar. Bütün seri katiller böyle olsa keşke değil mi? 

3 yorum:

  1. aklıma direkt gladyatör'de maximus'un arenada ispanyol kimliğini miğferiyle birlikte kenara atıp, kuzey orduları komutanı sıfatını kuşanarak commodus'u göt etmesi geldi.. her izlediğimde çıldırırım be.. gerçek intikamı da orada aldı aslında adamı halk önünde liseli ergen moduna sokarak.. eh uzun zaman sonra evine geldiğinde karşılaştığı manzarayı da düşünürsek, haklı ve çok kral bir intikam olduğunu söyleyebiliriz..

    nerede benim v for vendetta'm :) v'nin olayı sadece kişisel acısına indirgemeyip toplum nazarında bir intikam amacı gütmesi harikaydı bence.. ayrıca hayranı olduğu ve bütün repliklerini ezbere bildiği film de monte cristo kontu'ydu :)

    bir de yeni dönem intikam filmlerinden law abiding citizen geldi aklıma, yakın zamanda izlemiştim, sıkı bir intikam hikayesiydi, bloga yazmışım hatta epey önce, aha şu.. http://bosverabidalganabak.blogspot.com/2010/01/law-abiding-citizen.html yuh be 2 yıl olmuş neredeyse, nasıl yakınsa..

    ha ayrıca şu da direkt sana önerimdir madem sinema tv'cisin..
    http://bosverabidalganabak.blogspot.com/2011/04/kim-bok-nam-salinsageonui-jeonmal.html
    bu işi profesyonel düzeyde benimsemiş ve hayatının her anına sirayet edecek bir olgu olarak kabul etmiş biri için müthiş bir deneyim olacağını düşünüyorum.. intikam kavramının hakkını da dibine kadar veriyor.. beğenilmeyebilir ancak saygı uyandıracağı kesin..

    oldboy'u da hollywood'un yeniden çekeceğini duymuştum.. küfürlerime aşina olanlar içimdekileri bir zahmet tahmin etsin, burayı batırmayayım..

    çok güzel post.. listede oldboy ve ejder kapanı hariç hiçbir halt izlememiş olmam açısından da hayli faydalı ve yol gösterici duruyor..

    YanıtlaSil
  2. Haklısın Gladiator de olmalıydı ve aklımdaydı. Hatta listeye girecek daha bir sürü film düşündüm. Ama 10 filmle sınırlayım ve fazla laf kalabalığı yapmayım dedim.

    V for Vendetta ise intikam öyküsü olmakla birlikte içerdiği sistem eleştirisinin sağlamlığı yüzünden "intikam filmi" kategorisine indirgemek haksızlık olur gibi geldi.

    tavsiye ettiğin filmleri en kısa zamanda izleyeceğim. Özellikle Bedevilled çok ilgi çekici görünüyor.

    Detaylı ve yorumun için de ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Cape Fear'ı unutmuşsunuz. 'Beyaz perdede intikam' dendin mi benim aklıma Max Cady de gelir. İntikamın sinir bozucu halidir.

    Tarantino hayranı olarak Inglorious Basterds'teki Shosanna kişisinin, ailesinin intikamını almak adına bütün Nazi sosyetesinin bulunduğu sinema salonunu ateşe vermesini görmezden gelmenizi dehşetle karşılıyorum. : )

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...